Karjalan piirastyypit v. 1924 (Pirkko Sallinen-Gimpl'in mukaan)
KURKIJOEN PIIRASTYYPIT
tyyppi levinneisyys:
SOIKEA avopiirakka, eli karjalan piirakka, eli PIIRAS Karjala Kaukolasta pohjoiseen
Pyöreä perunapiirakka, eli kakkara useampia nimityksiä Karjala Kurkijoen tasalta etelään
Umpipiirakka, puolikuun muotoinen, 4 erilaista reunaliitosta Karjala Kurkijoen tasalta etelään
PYÖRÖ: joko hapan- tai vehnäkuorinen
nimenä myös tapuntainen tai vatruska
Kurkijoen tasalta Laatokan rantaa koilliseen
EI Kurkijoella:
Vatruska, piimä- tai rahkapiirakka, peruna- tai rahkatäyte etelä-Kannas
keitinpiiras eli sulhaspiiras: keitetään rasvassa, täyte riisiä Raja-Karjala ja vähän länteen
Sultsina: kuoret paistettiin ennen hiilillä
täytettiin syödessä mannapuurolla tms
Raja-Karjala ja vähän länteen
Tsupukka: paistetaan paistinpannulla, täytettiin syödessä Raja-Karjala
perinne-sivulle | pääsivulle