Lyhennelmä Esko Aholan kirjoituksesta: Kurkijokelainen 12.08.1994
Laatinut Mauri Rastas (+Internet-muoto +korostukset: 17.12.2008, (evr_pomm_iv_pk.html)) (tarkennukset Rahkola-Geust-kirjasta)
Tässä lyhennelmässä on vain sotapäiväkirjan tiedot.

Elisenvaaran pommitus sota-ajan asiakirjoissa

Esko Ahola kertoo tutkineensa 42. Ilmavalvontakomppanian (42.Iv.K) sotapäiväkirjaa 1.1.-31.7.44 ja kirjanneensa tarkkaan merkinnät paitsi epäselvät iv. asemien tunnukset ja koneiden määrät.

(Klo) 12.30 Saatiin radiolla viesti (X kpl koneita) luoteeseen 12.26 sekä samaan aikaan viestitti Hiitolan iv.asema (X kpl 9 koneita) 12.28 sekä minuuttia myöhemmin (X kpl koneita) 12.29 sekä radio että puhelinviesti tulivat melkein yht'aikaisesti ja heto alettiin kohteiden hälyytys ja hälyytys saatiinkin merkitä annetuksi 12.31. Koneet ohittivat Hiitolan itäpuolitse kaartaen Elisenvaaraan, mistä kuului ankaraa pommitusta.
Elisenvaaran iv.aseman viestiä ei saatu ensinkään, koska Elisenvaaran keskus ei vastannut n. 2 min ennen pommitusta. Keskushoitaja oli ilmeisesti jättänyt yhdistämättä iv.aseman puhelinta Lahdenpohjaan mennessään suojaan ja pommituksen jälkeen olivat yhteydet niin poikki, ettei yhteyttä sinne saatu.

Myöhemmin pommituksen jälkeen soitti joku asemavirkailija syyttäen, ettei ilmahälyytystä annettu Elisenvaaraan ja siksi ryhdyinkin tutkimaan asiaa, jossa ilmeni seuraavaa:

Ilmahälytykset antaa Elisenvaaran 42.Iv.K välittäjänään Jaakkiman asema. Iv.K antaa siis hälyytyksen puhelimella Lahdenpohja 80, josta rautateiden linjoja pitkin annetaan se edelleen Elisenvaaraan, koska tämä on nopein yhteys sinne. Otin yhteyden Jaakkiman aseman asemapäällikköön ja kelloja vertailemalla havaittiin, että asema oli saanut hälyytyksen viimeistään 12.31.½ (klo 12.31.30). Asemapäällikkö sanoi heti alkaneensa hälyyttää saamansa ilmoituksen perusteella Elisenvaaran asemaa. Ihala ja Akkaharju olivat kuulleet mutta Elisenvaara ei ollut enää vastannut. Oletan, että yhteys oli silloin vielä kunnossa, mutta virkailijat olivat poistuneet suojiin, koska koneet silloin varmasti olivat jo melkein päällä. 219d8 (=Saares) ilmoitti nimittäin: E voim. sur. ja pommitus 12.32. Tämän viestin saimme 12.33. Sitä, ettei hälyytystä saatu Elisenvaaraan ennen pommitusta en voi pitää 42.Iv.K.:n syynä, koska heti, kun hälyyttävät viestit oli saatu, aloitettiin kohteiden hälyytys parhaalla mahdollisella nopeudella ja jota itse henkilökohtaisesti valvoin annettuani siihen määräyksen.

(Klo) 12.38 Toinen pommitus oli 12.38. Koneet nousivat taaskin etelästä Hiitolan itäpuolitse Elisenvaaraan, josta poistuivat 12.47 Tervun ja Heinäsenmaam kautta Laatokalle, (X kpl koneita). Edellisen pommituksen edellä annettu iht (=ilmahälytys) oli edelleen voimassa.

(Klo) 12.44 Kolmas pommitusaalto lähestyy Hiitolan eteläpuolelta nousten rannikkoa pitkin Lahdenpohjan korkeudelle mistä kaartoivat etelään 12.47 ja pommittivat Elisenvaaraa 12.55 poistuen Hiitolan kautta etelään. Lentokorkeus n. 4000 (12 kpl PE-konetta ja 4 kpl 1-moottorista konetta)

(Klo) 13.00 ihl muutetaan yvr:ksi.


sivun alkuun | pääsivulle