Piiskan historiaa
Prof. Tom Frisk lähetti käyttööni mielenkiintoisen kurkijokelaista piiskaa
koskevan artikkelin. Sen on kirjoittanut prof. Sulo Haltsonen joka on toiminut
mm. Helsingin yliopiston kirjaston slaavilaisen osaston johtajana ja
oppihistorian dosenttina. Artikkeli on julkaistu Kalevalaseuran vuosikirjassa 14
v. 1934 otsikolla ”Kurkijokelainen piiska”. Ohessa lyhennelmä em. artikkelista.
Etelä-Karjalassa ovat kansan harjoittamina kukoistaneet eräät käsityöt. Laatokan rannalla sijaitsevassa Kurkijoen pitäjässä on monet vuosikymmenet tehty piiskoja. (Viite 1. Huvittavaa on muuten sivumennen todeta, että rautakauden piiskalöytöjä on tehty mm. Kurkijoen Lopotista. Tarkemmin: A. Hackman, ja viittaus saksankieliseen lähteeseen, painettu Leipzigissä 1925).
Piiskojen, eli ruoskien tekoon ryhdyttäessä ensiksi
tehtiin siima. Sitä varten leikattiin joko lehmän vuotaisesta mänttinahasta, eli
päntistä tahi remmistä eli remelistä sopivia paloja. Remmi ostettiin ennen
vanhaan kauppamatkoilla ollessa Venäjältä.
Leikkaaminen suoritettiin kiperäkärsäisellä veitsellä. Tämä paloittelu tapahtui
pöytää vasten siten, että leikkaaja oli ryntäät pöydällä ja hänen apulaisensa
veti nahkaa veitsestä poispäin. Leveät, remmistä saadut nahkapalat viillettiin
kolmeen kapeaan kappaleeseen vormun avulla. Tavallisimmin kuitenkin pänttinahka
leikattiin käsivaralla suikaleiksi siten, että peukalon kynnellä altapäin
ohjailtiin terävää nahkaveistä. Kuitenkaan ei viillekkeitä leikattu aivan
loppuun saakka eikä siis irroitettu toisistaan, sillä nahkan toisen pään piti
jäädä piiskansiiman niskaksi. Siiman pituudeksi laskettiin neljä tahi viisi,
joskus jopa kuusikin korttelia.
Sen jälkeen käytiin siimaa tikkaamaan. Vuoronperään
tehtiin ruoskaveitsellä reikä nahkaviillokseen ja siitä pujotettiin viereinen
viilleke lävitse. Näin saatiin siima lujitetuksi ja aivan kuin letitetyksi.
Työssä piti olla huolellinen ja vetojen täytyi olla voimakkaita.
Seuraavana vaiheena työssä oli niskan istuttaminen. Sitä varten oli tehty
tikkuulauta, jossa oli puristavat leuat. Tikkuulautaa pidettiin polvien välissä
ja nyt latikalla, leveähköllä ja terävällä naskalilla tehtiin reikiä ja
tikattiin virvellä, pikilangalla, nahkapala valmiiksi.
Piiskan varsi valmistettiin hienonlaisesta tuomesta. Se oli yleensä viisi korttelia pitkä. Tätä varten keräiltiin nuoria hoikkia tuomia metsistä ja lehdoista sekä tuotiin tuvan orsille kuivumaan. Kuorta niistä ei otettu pois, se vain hangattiin puhtaaksi ja lakattiin. Siima pantiin varteen ison naskalin avustuksella ja taidokkaasti kiinnitettiin siihen juuri nivenauhalla. Se oli valmistettu päntistä ja värjätty siniseksi sinkivellä.
Haltsonen mainitsee myös, että piiskojen varsia voitiin koristaa eri tavoin, tupsuilla tahi sorvaamalla piiskan varteen nuppi tai jopa jonkinlainen soiva pilli, missä kieli oli läkkipellistä. Tällainen piiska oli tietenkin normaalia kalliimpi. Haltsonen mainitsee myös, että piiskoja oli myös eri pituisia. Rekipiiskat olivat kärripiiskoja pitempia.
Piiskoja käytiin kauppaamassa markkinoilla kautta maan ja ennen maamme itsenäistymistä niitä vietiin paljon myös Pietariin.
- Kaunis ja komea oli oikea kurkijokelainen piiska, kun se
oli läpikotaisin huolellisesti ja taidokkaasti tehty. Mahtavasti heilahti
kurkijokelainen, niin kuin piiskaa muualla yleisesti nimitettiin, kun sillä
sivallettiin. Ennen kaikkea sillä opetettiin nuoria hevosia, väliin se oli
rahtimiesten ja parissikkojen rattona ja mustalaiset sitä kovin mielellään
käsissään pyörittelivät. Näin Sulo Haltsonen. Lopuksi hän toteaa vuonna 1934:
Joka tapauksessa nykyisin kurkijokelaisen piiskakulttuurin aika on ohitse.
Arvi Heinonen.
Kurkijoen piiska luovutettiin keräilykokoelmaan
Tom Frisk: ”Tämän tyylisiä piiskoja löytyy vähän”